Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MiReKoc)

Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MiReKoc) 2004 yılında Türkiye'de göç araştırmalarını geliştirmek amacıyla Koç Üniversitesi ve Nüfus Göç ve Çevre Vakfı’nın (BMU) işbirliği ile kurulmuştur.

Bugün MiReKoc Türkiye ve dışında gerçekleşen ve Türkiye'yi ilgilendiren göç araştırmaları için kurumsallaşmış bir araştrıma merkezi olarak etkinliklerini sürdürmektedir.

Ayrıca araştırma projelerine fon sağlamak, proje raporlarını paylaşmak, uluslararası konferanslar, çalıştaylar, seminerler ve eğitimler düzenlemek ve ilgili çevreler arasında diyalogu arttırmak için ulusal ve uluslararası ağları geliştirmeye çalışmaktadır.

Lozan Mübadilleri Vakfı

Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti ile Yunan hükümeti arasında 30 Ocak 1923 tarihinde Lozan şehrinde imzalanan “Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi” kapsamına giren mübadillerin;

Kültür, sanat, folklorik değerlerini korumak, yaşatmak, Yakın tarihi ve mübadeleyi bilimsel olarak araştırmak, belgelemek, Mübadillerin geride bıraktıkları insanlık mirası olan kültür varlıklarının korunması için çaba göstermek,Türkiye ve Yunanistan halkları arasındaki dostluk, sevgi ve işbirliğini geliştirmek ve barış kültürünün yerleşmesi için çaba göstermek, Mübadiller ve sonraki kuşaklar arasındaki sosyal ve kültürel dayanışmayı ve yardımlaşmayı sağlamaktır.

Azınlık Grupları Araştırma Merkezi (KEMO)

Azınlık Grupları Araştırma Merkezi 1996 yılında kurulmuş kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. KEMO, azınlık gruplarının, dillerinin ve her türlü kültürel çeşitliliğinin çok boyutlu ve kapsamlı araştırmasının yapılmasını amaçlamıştır. Bunu genel teorik seviyede ve belirli azınlık gruplarını göz önünde bulundurarak yapmaktadır. Hedeflerin takip edilmesi ve azınlık grupları hakkında ileri araştırmalar yapılabilmesi için önemli birtakım bilimsel disiplinler ve yöntemlerden yararlanılmaktadır.  Araştırma Merkezi’nin çıkış noktası çok boyutlu yaklaşımdır. Sosyoloji, sosyal antropoloji, sosyal psikoloji, siyaset bilimi, tarih, siyasal coğrafya, dilbilimi, hukuk ve ekonomi gibi disiplinlerin her birinin farklı bakış açılarıyla azınlık sorusunu aydınlatabilecektir.

Hedeflerimizi daha ilerletmek için uluslar arası konferanslar, konuşmalar, tartışma oturumları ve saha araştırmaları düzenleyecek ve araştırma monografları ile derlemeler basılacaktır. Diğer yerel ve uluslar arası organizasyonlar ile iletişimde ve işbirliği içinde olmak, verimli tartışmalar için oldukça gerekli görülmektedir.[www.kemo.gr]

Küçük Asya Araştırmaları Merkezi

Küçük Asya Çalışmaları Merkezi, 1930 yılından beri Küçük Asya Yunan Ortodoks nüfusunun sözlü ve yazılı tarihsel geleneklerinin araştırması ve dökümantasyonu; buna ilaveten ilgili bilimsel çalışmalar ve monograflar ile ilgilenen bir bilimsel kurumdur. 1962 yılında Merkez, resmi olarak Yunan hukuku altında, devlet tarafından finanse edilen, bağımsız özel bir yasal kuruluş haline geldi.

Küçük Asya Çalışmaları Merkezi şu etkinlikleri gerçekleştirmektedir; Küçük Asya’daki Yunan Ortodoks’ların günlük hayatları ile ilgili arşivlerin korunması, dökümantasyonu ve yaygınlaştırılması; Küçük Asya Yunan Ortodokslarının Yunanistan’a geri göç ettirilip yerleştirilmesinin sağlanması; merkezin zengin arşiv materyalini günyüzüne çıkartan Küçük Asya Çalısmalarını güncel tutan ve tanıtımını yapan güvenilir bir bilimsel günlük olan Küçük Asya Merkez Araştırmaları Bülteninin basımı; merkez’in bilimsel çıkarları ile örtüşen, kitapların ve günlüklerin toplanması ve korunması (toplanan kaynaklar Merkez’in kütüphanesinde ziyaretçilerin erişimine açıktır); araştırmaya teşvik etmek isteyen bilim adamları ve araştırmacılara ve bunun dışında geldikleri kökeni merak eden ikinci ve üçüncü nesil mültecilere arşiv materyaline ücretsiz erişim hakkı; merkez’in amaçlarını ve malzemelerini tanıtan etkinliklerin organizasyonu.